cocktails

pres

 

In een longdrink doet STOOKOLIE 010 het goed met een bittere tonic of een gemberbier; langzaam opgeschonken blijft hij prachtig als een donker gevaarte drijven.


Of neem ‘m als shot uit de vriezer: koud en heet tegelijk en lekker traag.


STOOKOLIE 010 biedt de cocktail liefhebber vele mogelijkheden: van kruidig tegenwicht in tropische cocktails tot verdieping van de stevige droge varianten.

 

Hieronder vind je een aantal van onze favoriete longdrinks en cocktails.

 

pres

pres

pres


Een variatie op een Dark & Stormy - die zijn oorsprong kent in de troebele tropische wateren van de Bermudadriehoek - wordt nog duisterder daar de donkere rum is vervangen door STOOKOLIE 010.

 

Glas: Collins/Highball glas

 

Ingrediënten:
4-5 ijsblokjes
1 theelepel citroensap
Ginger beer (scherpe en troebele, bv. Loopuyt ginger beer)
1 shot Stookolie 010
Citroen of limoen schijfje

 

Recept:
Vul het hoge Collins glas met ijsblokjes. Knijp een kwart citroen over het ijs. Schenk ginger beer in het glas tot 2/3 of 3/4 vol. Schenk er voorzichtig een shot STOOKOLIE 010 op zodat het er bovenin blijft drijven. Garneer met een schijfje citroen of limoen op de rand.



pres

 

Beschouwd als de oudste originele cocktail, samengesteld in 1838 door apotheker Antoine Amedie Peychaud in het flamboyante New Orleans. De helft van de whiskey is vervangen door STOOKOLIE 010 voor een pikante afdronk.

 

Glas: Tumbler

 

Ingrediënten:
1 theelepel absint
3-4 ijsblokjes
⅔ shot rye (of bourbon) whiskey (gezoet met theelepel donkere basterdsuiker)
⅔ shot Stookolie 010
3-4 scheuten Peychaud’s Bitters
citroenschil

 

Recept:
Maak de tumbler ijskoud. Los basterdsuiker in de whiskey op. Schenk de absint in het koude glas en rol het door het glas zodat de hele binnenkant gecoat is met absint. Doe ijsblokjes in het glas. Giet de gezoete whiskey en STOOKOLIE 010 over het ijs. Voeg Peychaud’s Bitters toe, roer. (Desgewenst de ijsblokjes verwijderen.) Garneer met citroenschil.

 

pres

 

Vernoemd naar de typisch Franse ingrediënten - hints van quinine en citrusschil - en de toegevoegde pittigheid van STOOKOLIE 010: bitter, zoet en gepeperd als een ‘French Fanny’.

 

Glas: Geslepen coupe

 

Ingrediënten:
1 ijsblokje
1/3 shot St. Raphaël Ambré
1/3 shot Picon Amer
2/3 shot STOOKOLIE 010
sinaasappelschil

 

Recept:
Mix de hoeveelheden St. Raphaël, Picon en STOOKOLIE 010 in een beker. Doe het ijsblokje in het gekoelde coupe glas (bij voorkeur geslepen glas of kristal) en giet de gemixte cocktail erover. Garneer met sinaasappelschil.

 

pres

 

Donkere olie aan het oppervlak, heldere subtropische wateren eronder: een Stook-tonic.

 

Glas: Collins/Highball glas

 

Ingrediënten:
1 theelepel limoensap
4-5 ijsblokjes
tonic
1 shot Stookolie 010
plakje verse gember
takje verse tijm

 

Recept:
Doe het limoensap en de ijsblokjes in het hoge Collins glas. Steek er een takje tijm en een plakje verse gember tussen en vul het glas 2/3 - 3/4 met tonic. Schenk voorzichtig Stookolie 010 op de tonic zodat het erop blijft drijven.

 

pres

 

Een variatie op een Black Russian, maar dan geraffineerder. Borghetti koffielikeur op basis van espresso staat garant voor een rijke smaak, vodka is vervangen door STOOKOLIE 010. Met een scheutje room maak je er een Refined Russian van.

 

Glas: Tumbler

 

Ingrediënten:
3 ijsblokjes
⅔ shot Borghetti koffielikeur (indien niet voorhanden andere koffielikeur)
⅔ shot Stookolie 010
(scheutje room)
steranijs

 

Recept:
Mix Borghetti koffielikeur en STOOKOLIE 010 in een beker. Doe ijsblokjes in de tumbler en giet de gemixte ingrediënten erover.
(Voeg een scheutje room toe voor een Refined Russian, een variatie op een White Russian.)
Serveer met aromatische steranijs in het glas.

 

 

pres

HomeStookolie 010KopenContactRotterdamRotterdamcocktailsborrelglaasjes